Miten saavuttaa tavoitteet

Sinulla ja minulla, meillä kaikilla on elämässämme pieniä tai suuria tavoitteita. Erityisesti ne suuret itselle tärkeät tavoitteet ovat sellaisia, jotka ansaitsevat suuren huomion. Kun suunnittelet matkasi kohti tavoitetta ja valmistaudut siihen myös henkisesti, niin todennäköisemmin onnistut siinä. Minun missionani on auttaa sinua saavuttamaan erityisesti sinun ammatilliset tavoitteesi hyvinvointia unohtamatta. Sen vuoksi koostin sinulle tähän viisitoista vinkkiä, miten saavuttaa tavoitteet. Koska hyvinvointi on tärkeää – sanoisin, että jopa kaiken pohja, niin aloitetaan sillä. 

1. Pidä huolta hyvinvoinnistasi

Aki Hintsan sanoin ”Menestys tulee hyvinvoinnin sivutuotteena”. Sen vuoksi sinun on tärkeää pitää huolta omasta hyvinvoinnistasi, niin henkisestä kuin fyysisestä. Se on kaiken perusta, jonka päälle voit ”rakentaa”. Muista siis johtaa omaa energiaasi viisasti eli huolehtia palautumisesta sekä liikkua sopivasti oman hyvinvointisi näkökulmasta. Varmista myös, että tavoitteesi saavuttaminen on realistinen suhteessa elämäntilanteeseesi. Muutoin hyvinvointisi alkaa helposti kärsiä.

2. Aseta tavoite myönteisesti

Kun asetat tavoitteen myönteisesti se lisää todennäköisyyttä saavuttaa tavoite. Myönteistä tavoitetta sanotaan kohti-tavoitteeksi ja kielteistä tavoitetta sanotaan välttämistavoitteeksi. Jos tavoitteenasi olisi esimerkiksi lopettaa myöhään valvominen se kannattaa muotoilla näin: tavoitteenani on mennä ajoissa nukkumaan.

Miten saavuttaa tavoitteet

3. Suunnittele ja käytä työkaluja

Tähän soveltuu esim. SMART-työkalu. Sen tarkoituksen on ohjata tavoitteen asettamista siten, että se on 1) tarkka, 2) mitattavissa oleva, 3) saavutettavissa oleva, 4) relevantti ja mielekäs suhteessa laajempaan kokonaisuuteen ja 5) aikaan sidottu. Jos kyse on suuresta tavoitteesta voit palastella sen pienempiin osiin ja soveltaa SMARTia siihen osatavoitteeseen, jolla aloitat projektisi.

4. Vastaa kysymykseen miksi?

Pohdi myös miksi haluat saavuttaa tavoitteen? Onko se sinulle merkityksellinen? Mitä hyötyjä saat tämän tavoitteen saavuttamisesta?

5. Sisäinen motivaatio

Varmista, onhan tavoitteen saavuttaminen sinulle sisäisesti motivoivaa. Eli pyrithän siihen sen vuoksi, että itse haluat, etkä sen vuoksi, että joku muu haluaa? Sisäisesti motivoivan tavoitteen eteen työskentely tekee hyvinvoinnillesi hyvää. Sen sijaan ulkoisten tavoitteiden tavoittelu kuormittaa herkästi.

6. Apua tahdonvoimasta

Vaikka tavoite olisi sisäisesti motivoiva, saattaa joskus tulla hetkiä, että joudut hieman patistelemaan itseäsi tavoitteen parissa työskentelyyn. Tällöin joudut ottamaan tahdonvoimasi käyttöön. Tahdonvoima on rajallinen resurssi ja sen vuoksi sitä on käytettävissäsi eniten aamulla. Pyri siis ajoittamaan tavoitteen parissa työskentely mahdollisimman aikaiseen ajankohtaan, jolloin käytössäsi runsaasti tahdonvoimaa.

7. Aloita

Jos tavoite on suurempi, niin saattaa tuntua siltä, ettei se koskaan ole hyvä aika aloittaa. Jos jäät odottamaan sopivaa aikaa, niin sellaista ei välttämättä tule koskaan. Sen vuoksi joskus vain täytyy kääriä hihat ja aloittaa hommat. Mikä olisi pienin mahdollinen askel, jonka voisit tehdä jo tänään?

8. Aikatauluta

Laadi itsellesi aikataulu tavoitteen saavuttamiseen. Seuraa edistymistäsi ja huomaa onnistumiset! Onnistumisten huomaaminen lisää pystyvyyden tunnettasi. Aikatauluttaminen on erityisen tärkeää, jos sinulla on taipumuksena lykätä asioita. Toki siitä on hyötyä muutoinkin.

Miten saavuttaa tavoitteet 4

9. Tee rutiineja

“We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit.” Sen mahdollisesti sanoi jo Aristoteles aikoinaan. Joka tapauksessa se on viisaasti sanottu. Tee siis tavoitteen parissa työskentelystä itsellesi rutiini. Tällöin se ei kuormita tahdonvoimaasi.

10. Vaali myönteisiä tunteita

Pyri vaalimaan myönteisiä tunteita, koska niillä on sekä laajentavia että rakentavia vaikutuksia. Toisin sanoen ajattelusi pysyy joustavampana ja voimavarasi karttuvat, kun mielialasi on myönteinen. Tämä johtaa positiiviseen kierteeseen.

11. Valmistaudu tekemään työtä

Mikään ei tapahdu itsestään – ei myöskään tavoitteen saavuttaminen. Valmistaudu siis tekemään kovasti töitä tavoitteesi eteen. Sinnikkyys on kaiken a ja o. Kuitenkin huomioiden se, ettei hyvinvointisi kärsi.

12. Valmistaudu epäonnistumaan matkallasi

Valmistaudu jo lähtömetreillä siihen, että matkallesi tulee haasteita. Hyvin harvoin, jos koskaan kukaan onnistuu saavuttamaan tavoitteen siten, ettei joutuisi kohtaamaan matkalla haasteita ja epäonnistumisia. Sen vuoksi sinäkään tuskin tulet niiltä välttymään. Pyri näkemään epäonnistumisissa mahdollisuus oppimiseen. Se auttaa sinua niiden selättämisessä. Toinen valtti epäonnistumisten selättämiseen on psykologinen pääoma.

13. Tunnista omat vahvuutesi

Muistathan tunnistaa omat vahvuutesi. Niihin voit turvautua niin hyvissä kuin huonoissa hetkissä. Kun käytät vahvuuksiasi, todennäköisemmin pääset useammin flow-tilaan, jolloin työskentely sujuu kuin itsestään ja aika ja paikka menettävät merkityksensä.  Vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen ovatkin yhteydessä flown lisäksi työn imuun, työtyytyväisyyteen, työhyvinvointiin ja sekä henkilökohtaiseen että ammatilliseen kehittymiseen. Vahvuuksista on apua myös niissä haastavissa hetkissä, koska ne auttavat sinua selättämään matkallesi tulevat haasteet. Laajan vahvuusnäkemyksen mukaisesti vahvuuksia on kuutta eri lajia. Nämä ovat luonteenvahvuudet, arvot, kyvykkyydet, taidot ja osaaminen, kiinnostukset ja resurssit. Laajasta vahvuusnäkemyksestä eli voimakehästä voit lukea lisää täältä.

14. Kuka voisi tukea sinua tavoitteen saavuttamisessa?

Me ihmiset olemme sosiaalisia olentoja ja sosiaaliset suhteet ovat osa meidän perustarpeitamme. Toiset ihmiset kannattaa valjastaa myös mukaan matkallesi kohti tavoitettasi. Pohdi siis kuka voisi auttaa ja tukea sinua? Sellainen henkilö voi löytyä perhepiiristä, ystävistä tai koulutetusta valmentajasta.

15. Nauti jo matkasta

Muista nauttia jo matkastasi kohti tavoitettasi. Se auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi, koska jo matkalla voit kokea hyvää mieltä ja onnistumisen hetkiä. Niin kuin aiemmin mainitsin niin myönteiset tunteet ovat voimavara.

Jos katseesi on liiaksi vain tulevassa tavoitteessa, niin matka tuntuu helposti paljon raskaammalta. Maaliin päästyäsi saatat kokea, että käyttämäsi aika on ”hävinnyt jonnekin” ja sinut voi vallata ”tyhjyyden” tunne. Sen voit välttää nauttimalla matkastasi kohti tavoitteen saavuttamista.

Miten saavuttaa tavoitteet 3

Kerrataan vielä  – mikä auttaa saavuttamaan tavoitteet?

Miten saavuttaa tavoitteet? Ehkäpä kaikista tärkeintä on omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Muista myös miksi teet, mitä teet. Teethän varmasti asioita siksi, että itse haluat? Sisäisesti motivoivat tavoitteet tukevat hyvinvointiasi. Tällöin jaksat työskennellä pitkäjänteisesti ja myös matkasta nauttiminen on helpompaa, vaikka eteen tulisi haasteita. Pohdi lisäksi, kuka voisi tukea sinua matkallasi? Harva meistä selviää yksin ilman muiden tukea.

Jos matka alkaa tuntua liian haastavalta, niin muistathan, että autan sinua mielelläni. Lue lisää Business Coachingista täältä.

Lisää vinkkejä itsesi johtamiseen kohti tavoitteita ja hyvinvointia

Jos kaipaat lisää vinkkejä itsesi johtamiseen niin lue artikkelisarja positiivisesta itsensä johtamisesta. Se perustuu positiivisen psykologian tutkimustuloksiin.

Positiivinen itsensä johtaminen ja myönteiset käytänteet.

Positiivinen itsensä johtaminen ja vuorovaikutus sekä yhteistyö.

Positiivinen itsensä johtaminen ja yksilöllisten vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen.

Positiivinen itsensä johtaminen ajatteluna ja toimintana.

Positiivinen itsensä johtaminen ja myönteiset tunteet.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top