Mitä onnistumisella tarkoitetaan ja mitä siihen tarvitaan?

Puhun aika usein blogissani tai Instagram-julkaisuissani onnistumisesta ja tavoitteen saavuttamisesta. Sen vuoksi ajattelin, että nyt on hyvä hetki kirjoittaa siitä, mitä onnistumisella tarkoitetaan ja mitä siihen tarvitaan. Onnistumisen määrittely on yllättävän monitahoinen asia, vaikka niin ei äkkiseltään ajattelisikaan. Olen aiemmin lyhyesti sivunnut teemaa toteamalla menestyksen olevan sitä, että onnistuu jossain itselle tärkeässä asiassa. Tämä jo vähän johdattelee siihen, että onnistuminen tarkoittaa eri ihmisille hyvinkin erilaisia asioita. Mietipä nyt hetki, miten sinä määrittelisit onnistumisen? Entäpä voisiko epäonnistuminenkin olla joskus onnistuminen?

Mitä onnistumisella tarkoitetaan ja mitä siihen tarvitaan

Miksi onnistumisiin kannattaa kiinnittää huomiota?

Onnistumisesta voidaan puhua hyvin eri tasoisten asioiden yhteydessä. Onnistuminen liittyykin sekä pienempiin että suurempiin asioihin. Itsekin olen muistuttanut sinua lukijani useamman kerran, että muistathan kiinnittää huomiota onnistumisiin. Se nimittäin valaa uskoa itseen eli rakentaa itseluottamusta eli antaa pystyvyyden tunnetta. Se tuottaa myös miellyttäviä tunteita, jotka laajentavat ajattelua ja rakentavat voimavaroja.

Pieniä onnistumisia kannattaa huomioida sen vuoksi, että silloin pääsee useammin nauttimaan onnistumisen kokemuksen tuomista hyödyistä. Suuremmissa asioissa onnistumisia tapahtuu suhteellisesti paljon harvemmin. Näin onnistumisen fiilistelyjä ei kannata jättää vain niihin hetkiin. Onnistumisten huomaamisessa pääsee hyvään alkuun, kun päivittäin pohtii, missä asioissa minä onnistuin tänään?

Mitä onnistumisella tarkoitetaan ja mitä siihen tarvitaan?

Onnistumista voidaan mitata vain yhdellä osa-alueella, eri osa-alueiden tasapainolla ja myös eri mittareilla ja eri näkökulmista. Käytännössä onnistuminen tarkoittaa eri ihmisille ihan eri asioita, koska se riippuu siitä, mitä asioita itse kukin arvostaa.

Onnistumista voidaan ajatella vain yhdellä osa-alueella eli esimerkiksi vain työelämässä. Tällöin mittarina voi toimia urakehitys, titteli, palkka, aikaansaaminen jne. Jos esimerkiksi ajattelet olevasi onnistunut, kun tienaat paljon rahaa, omistaudut työlle 12–14 tuntia vuorokaudessa, olet korkeassa asemassa, mitä tapahtuukaan samaan aikaan muille elämän osa-alueille?

Hyvän elämän näkökulmasta onnistumista voi ajatella yhden elämän osa-alueen sijaan myös eri osa-alueiden tasapainolla. Riittääkö sinulla työn lisäksi aikaa myös itsestäsi huolehtimiseen, perheelle ja muihin ihmissuhteisiin?

Mita onnistumisella tarkoitetaan ja mita siihen tarvitaan2

Onnistumista arvioidessa merkitystä on myös sillä, kenen toiveita toteutetaan. Teetkö asioita sen vuoksi, että itse haluat vai sen vuoksi, että joku muu haluaa sitä. Onko sinulle ylipäänsä tärkeämpää tehdä sitä, mitä itse arvostat ja haluat vai onko sinulle tärkeämpää tehdä sitä, mitä joku muu haluaa ja arvostaa? Tämä näkökulma linkittyy vahvasti arvojen lisäksi myös sisäiseen ja ulkoiseen motivaatioon. Kun tunnet itsesi hyvin, niin todennäköisemmin päädyt tekemään niitä asioita, jotka ovat sinulle itsellesi aidosti tärkeitä sen sijaan, että tekisit niitä asioita, joita muut arvostavat.

Jos ajatellaan asiaa oman hyvinvoinnin näkökulmasta, niin sitä tukee parhaiten se, että teet asioita, jotka ovat omien arvojesi mukaisia ja se, että teet asioita nimenomaan sen vuoksi, että itse haluat sitä. Koska hyvinvointi on minulle tärkeä arvo, niin usein määrittelen menestymisen juuri niin, että se on onnistumista itselle tärkeissä asioissa. Toki realismi on hyvä olla pohdinnoissa mukana, koska emme useinkaan voi tehdä ihan vain pelkästään sitä, mitä me itse haluamme. Sen sijaan voimme huolehtia siitä, että aikaa jää myös niille asioille, jotka ovat meille itsellemme tärkeitä.

Pohdi hetken aikaa seuraavia kysymyksiä:

  • Mitä sinä arvostat?
  • Mitä sinä haluat ja tykkäät tehdä?
  • Minkä verran sinulla on arjessa aikaa niille asioille, joita arvostat ja joita haluat tehdä?
  • Mikäli aika on liian vähän, mitä voisit muuttaa, jotta itsellesi tärkeille asioille jäisi enemmän aikaa?

Lue lisää arvoista kirjoituksestani ”Omien arvojen tunnistamiseen liittyvät yllättävät hyödyt”.

Mitä onnistumiseen tarvitaan?

Onnistumiseen tarvitaan erilaisia pääomanlajeja. Ne linkittyvät vahvasti myös ihmisen perustarpeisiin. Voimakehäteoriassa niitä kutsutaan resursseiksi. Nämä pääomanlajit ovat:

  • taloudellinen pääoma,
  • inhimillinen pääoma,
  • sosiaalinen pääoma ja
  • psykologinen pääoma.

Taloudellista pääomaa on toimeentulo, asunto ja ylipäänsä kaikki, mitä omistat. Inhimillistä pääomaa on se, mitä tiedät eli koulutus, osaaminen, tiedot ja taidot ja ideat.

Sosiaalista pääomaa on se, kenet tunnet eli läheiset ihmissuhteet, ystävät, verkostot ja henkilöbrändi. Keneltä saat tukea, kun sitä tarvitset?

Viimeinen eli psykologinen pääoma on onnistumisen kannalta kaikista tärkeintä, koska se auttaa uudistamaan muita pääomanlajeja. Psykologinen pääoma kostuu neljästä osa-alueesta, jotka ovat:

Oletko pohtinut, kuinka paljon sinä kehität ja investoit mielesi pääomaan? Mielen voidaan ajatella olevan ”lihas” siinä missä kehokin. Jos huolehdit fyysisestä kunnostasi niin, miksi et huolehtisi myös henkisestä kunnostasi? 

Onnistumisen lisäksi psykologinen pääoma tukee hyvinvointia ja auttaa hyvän elämän elämisessä. Onnistumistahan se on toki sekin. Psykologista pääomaa voi kehittää muun muassa Kehity vahvuuksilla -valmennuksessa ja Business Coachingin avulla.

Psykologisesta pääomasta voit lukea lisää kirjoituksestani ”Miten onnistut ja parannat hyvinvointiasi – kehitä psykologista pääomaasi”.

Mita onnistumisella tarkoitetaan ja mita siihen tarvitaan4

Mitä onnistuminen tarkoittaa minulle?

Kerroinkin jo, että minulle onnistuminen tarkoittaa itselleni tärkeän ja arvokkaan tavoitteen (pienen tai ison) saavuttamista. Suuri onnistuminen minulle on itsetuntemuksen kehittäminen ja rohkeus tehdä muutos kohti omannäköistä, hyvinvointiani tukevaa elämää. Ajattelen näin erityisesti ja siitäkin huolimatta, että isoja muutoksia tehdessäni jouduin kohtaamaan myös paljon epämiellyttäviä tunteita ja epävarmuutta. Toiseksi isoksi onnistumiseksi luen sen, että olen vanhempana onnistunut tarjoamaan lapsille turvallisen ja hyvinvointia tukevan kodin, josta on hyvä myöhemmin ponnistaa omaan elämään.

Pienempiä päivittäisiä onnistumisia minulle ovat esimerkiksi omasta hyvinvoinnista huolehtiminen (riittävä uni, palautuminen, liikunta ja läheiset ihmissuhteet). Pieneksi onnistumiseksi luen esimerkiksi myös sen, että tunnollisena ihmisenä onnistuin jättämään yhden osatehtävän palauttamatta Digitekijä-opinnoissa, kun koin, että siinä hetkessä minulle oli parempi jättää se tekemättä ja priorisoida muita asioita. Kyse oli lähinnä siitä, haluanko jälleen tavoitella kiitettävää arvosanaa. Joskus aiemmin näin toimiminen olisi ollut minulle lähes mahdotonta.

Tämä pieni onnistumiseni toimii samalla hyvänä esimerkkinä siitä, että jopa epäonnistuminen (tässä tehtävän palauttamisessa) voi olla onnistuminen. Se riippuu siitä, mistä näkökulmasta asiaa katsoo. Epäonnistumisen voi kääntää ”onnistumiseksi” myös siten, että pohtii, mitä epäonnistuminen opetti minulle? Mitä teen jatkossa toisin?

Kuulisin mielelläni, mitä onnistuminen tarkoittaa sinulle? Voit jättää kommentin tähän alle tai laittaa minulle sähköpostia tai vaikka viestin Instassa.

Mitä onnistumisella tarkoitetaan ja mitä siihen tarvitaan?

Kerrataanpa vielä, mitä onnistumisella tarkoitetaan ja mitä siihen tarvitaan? Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, koska onnistuminen tarkoittaa eri ihmisille hyvin erilaisia asioita. Itse näkisin onnistumisen siten, että se on itselle tärkeän ja arvokkaan tavoitteen (pienen tai ison) saavuttamista.

Onnistumiseen tarvitaan erilaisia pääomia ja niiden lajit ovat taloudellinen, inhimillinen, sosiaalinen ja psykologinen pääoma. Voit hetken miettiä seuraavia kysymyksiä:

  • Millä tasolla sinun eri pääoman lajisi ovat?
  • Tukevatko ne sinua omien tavoitteidesi saavuttamisessa?
  • Mitä pääoman lajia olisi hyvä vahvistaa?
  • Miten voisit sen tehdä?
Lähteet:

Rauhala 2020. Business Coaching Instituten koulutusmateriaali.

Wenström 2020. Positiivinen johtaminen.

Wenström ja Halonen 2021. Voimakehä-lisenssivalmennuksen materiaali.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top