Omien arvojen tunnistamiseen liittyvät yllättävät hyödyt

Törmäsin jonkin aika sitten artikkeliin ”Omien arvojen tunnistamiseen liittyvät yllättävät hyödyt”. Listaus vaikutti kiinnostavalta ja siinä oli itsellenikin joitakin tuoreita näkökulmia. Sen vuoksi ajattelin kertoa niistä myös sinulle.  

Aloitan kertomalla joitakin vinkkejä arvojen määrittämiseen ja niiden mukaiseen elämään. Arvothan ovat siinä mielessä jänniä, että ne vaikuttavat meidän jokapäiväiseen elämäämme siitäkin huolimatta, että emme tietoisesti ajattele niitä. Ne myös näkyvät meidän kaikkien toiminnassa. Kenenkään eikä minkään instanssin toiminta ole koskaan arvovapaata.

”Values are like fingerprints. Nobody’s are the same, but you leave ’em all over everything you do.” – Elvis Presley

Omien arvojen tunnistamiseen liittyvät yllättävät hyödyt

Kuinka monta arvoa olisi hyvä olla?

Tähän ei varmastikaan löydy mitään oikeaa vastausta. Osa suosittelee vain kahta tai kolmea arvoa, jotta ne on helppo pitää kirkkaana mielessä. Osan mielestä kaksi tai kolme arvoa ei taas ole riittävä määrä. Toisaalta jos arvoja on kovin monta, niin niiden noudattaminen käy haastavaksi. Jos sinun on vaikea valita esimerkiksi vain viittä arvoa, niin yritä ainakin miettiä, mitkä arvosta ovat sinulle viisi kaikkein tärkeintä.

Tässä yhteydessä on hyvä huomata, että myös liian yksipuoliset arvot voivat aiheuttaa hyvinvoinnin näkökulmasta haasteita. Otetaan esimerkiksi perheen äiti tai isä, jonka tärkein ja lähes ainoa arvo on perhe. Tällöin hän elää vain perheelleen ja unohtaa helposti itsensä. Se muodostaa ison haasteen omalle hyvinvoinnille ja oman hyvinvoinnin kärsiminen taas vaikuttaa myös perheen hyvinvointiin. Toiseksi lapset kasvavat ja tulee aika, jolloin vanhemmuuden rooli ei ole enää niin merkittävä. Tämä tuleva aika onkin hyvä pitää mielessä jo etukäteen.

Lisäksi hyvin yksipuoliset arvot lisäävät suvaitsemattomuutta toisia ihmisiä kohtaan. Tähän mahdollisesti fanaattiseenkin käyttäytymiseen saattaa liittyä isojakin lieveilmiöitä.

 

Omien arvojen tunnistamiseen liittyvat yllattavat hyodyt1

Tukikysymyksiä arvojen määrittelyyn ja toteuttamiseen

Arvoihin liittyy monenlaisia teorioita ja työkaluja, mutta sivuutan ne tässä kirjoituksessa. Sen sijaan annan sinulle muutamia kysymyksiä tueksi arvojen määrittelyyn ja niiden toteuttamiseen käytännön elämässä.

Brene Brown sanoo, että arvot määrittävät sen, keitä me elämässämme olemme. Se on ”isosti sanottu”, mutta pitänee jollakin tasolla paikkansa. Jotta arvot toteutuvat omassa elämässä, niiden tulisi olla täsmällisiä, selkeitä ja kiistattomia. Täsmällisyys ja selkeys onkin hyvä lähtökohta omaan arvotyöskentelyyn.

Omia arvoja pohtiessasi voit esimerkiksi miettiä;

 • Edustaako tämä arvo minua silloin, kun olen parhaimmillani?
 • Onko tämä arvo sellainen ”suodatin”, jota voin käyttää vaikeiden päätösten tekemiseen?
 • Miten tämä arvo on näkynyt aiemmin elämässäni tai jäänyt näkymättä? Entä mitä siitä seurasi?

Arvojen käytännön mukaista elämää voit pohjustaa jo vähän etukäteen pohtimalla esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

 • Mitkä tyypilliset toimintatapasi edistävät tämän arvon toteutumista?
 • Mitkä sinua houkuttelevat käyttäytymismallit eivät edistä tämän arvon toteutumista?
 • Mitkä ovat varhaisia varoitusmerkkejä siitä, että et noudata omia arvojasi?
 • Entä miltä elämä näyttää ja tuntuu silloin, kun noudatat arvojasi?

Kun olet etukäteen pohtinut näitä tilanteita, niin se helpottaa ja tukee sinua arvojen mukaisten päätösten tekemisessä. Silti arvojen mukainen toiminta saattaa aika ajoin vaatia rohkeutta. Minkä asioiden puolesta olet valmis olemaan rohkea?

Omien arvojen tunnistamiseen liittyvat yllattavat hyodyt2

”Arvot ovat tärkeimmät ohjenuorat päätöksiä tehdessämme. Kun epäröimme, ne näkyvät sumun läpi kuin majakan merkkivalo.” – Mac Anderson

Omien arvojen tunnistamiseen liittyvät yllättävät hyödyt

Arvojen tunnistamiseen ja niiden mukaiseen elämään liittyy hyvin monia hyviä puolia. Seuraavaksi pääset tutustumaan niistä muutamiin. Listaus perustuu Meg Sellgin Psychology Todayn julkaisemaan artikkeliin.

 1. Arvot voivat auttaa stressin hallinnassa. Tutkimusten mukaan omien arvojen mieleen palauttaminen ennen stressaavaa tilannetta auttaa stressinhallinnassa, jolloin kortisolia erittyy vähemmän. Ydinarvoihin keskittyminen muistuttaa siitä, mikä on sinulle oikeasti tärkeää ja auttaa näkemään stressinaiheuttajan oikeassa perspektiivissä.
 2. Omien arvojen mieleen palauttaminen helpottaa päätöksentekoa ja edistää ongelmanratkaisukykyä. Tutkimuksessa koehenkilöt kirjoittivat omat arvonsa ylös stressaavassa tilanteessa ja se edesauttoi ongelmanratkaisussa.
 3. Arvot voivat toimia parempien elintapojen inspiraationa. Tutkimuksissa tämä havaittiin esimerkiksi vanhemmaksi tulon yhteydessä.
 4. Arvot voivat kasvattaa tahdonvoimaa selvitä haastavista tehtävistä. Arvot muistuttavat siitä, miksi jotain on tärkeää tehdä. Jotain muutosta toteuttaessasi palaa ensin arvoihisi palauttaaksesi mieleesi syyn muutokselle.
 5. Arvot auttavat toimimaan vakuuttavasti. Kun tiedät, minkä puolesta ”puhut tai taistelet”, sinun on helpompi olla vakuuttava. Arvot auttavat myös asettamaan omat rajat, jos joku on loukannut sinua.
 6. Arvot voivat auttaa sinua myös kommunikoimaan myötätuntoisemmin ja kunnioittavammin, kun haluat osoittaa huolenpitoa toisille.
 7. Arvojen palauttaminen mieleen auttaa tekemään sinua viisaampia ura- ja työpaikkavalintoja. Se mitä arvostat, on usein paras ohjenuora opiskelupaikan ja työpaikan valinnassa. Näitä voivat olla esimerkiksi auttaminen, uuden oppiminen, taloudellinen turvallisuus tai omana pomonaan oleminen. Yhtä lailla arvot, jotka ohjaavat sinua siinä, miten kohdata toiset ihmiset, voivat olla olennaisia urallasi.
 8. Omien arvojesi tunnistaminen ja toimiminen niiden mukaan kasvattaa itseluottamustasi. Confidence is ”a choice to take steps to act in line with your values”. Itseluottamuskin kasvaa askel askeleelta ja päivä päivältä.
 9. Omien arvojen tietäminen ja jakaminen parantaa ihmissuhteita. Yhteiset arvot ovat monesti hyvän parisuhteen menestystekijä.
Omien arvojen tunnistamiseen liittyvat yllattavat hyodyt4

Mitä ajatuksia sinulle heräsi luettuasi omien arvojen tunnistamiseen liittyvät yllättävät hyödyt -listauksen? Minusta listaus tuo hyvin esille sen, miten moneen asiaan arvot liittyvät ja miten paljon arvojen tunnistaminen ja niiden mukainen elämä edistää meidän hyvinvointiamme. Vastaavasti arvojen vastainen toiminta vapaalla tai työssä voi aiheuttaa stressiä ja pahoinvointia.

Arvoista on paljon hyötyä myös päätöksenteon tukena ja ajankäytön hallinnassa. Oletko sinä jo tottunut käyttämään tietoisesti arvoja apuna päätöksiä tehdessäsi?

”Arvot ovat tärkeimmät ohjenuorat päätöksiä tehdessämme. Kun epäröimme, ne näkyvät sumun läpi kuin majakan merkkivalo.” – Mac Anderson

 

Arvoista puhutaan lisää ja niitä tunnistetaan myös Kehity vahvuuksilla -verkkokurssilla ja -valmennuksessa. Löydät lisätietoja kurssista täältä.

Lähteitä

Brown 2019. Rohkaiseva johtaja. 

Purjo 2014. Arvot ovat ihmisen toiminnan perusta. Tampere University Press.  

Sellg 2018. 9 Surprising Superpowers of Knowing Your Core Values

Wenström & Halonen 2021. Voimakehä-valmennusmateriaali.

1 thought on “Omien arvojen tunnistamiseen liittyvät yllättävät hyödyt”

 1. Pingback: Mitä onnistumisella tarkoitetaan ja mitä siihen tarvitaan? - Cloudbalance Oy

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top