Mikä on sinun todellinen potentiaalisi?

Se löytyy vahvuuksistasi!

Asiaa voi lähteä purkamaan myös siitä näkökulmasta, koetko olevasi itsellesi merkityksellisessä työssä, jonka tekemiseen koet usein sisäistä paloa ja joka energisoi sinua?

 

Jos vastaat tähän kysymykseen myöntäväsi, olet luultavasti jo tunnistanut omat vahvuutesi. Jos taas vastasit kielteisesti tai epäröiden, sinun kannattaa jatkaa lukemista.

 

Mitä vahvuudet sitten ovat? Ne ovat ominaisuuksia, jotka antavat mahdollisuuden erinomaisuuteen.

 

Moni meistä tietää hyvin omat heikkoutensa, mutta tutkimusten mukaan vain kolmasosa meistä tunnistaa omat vahvuutensa. Itsetuntemuksen näkökulmasta on toki hyvä, että tiedostamme heikkoutemme, mutta heikkouksien kehittämiseen sijaan meidän olisi parempi keskittyä enemmän vahvuuksien vahvistamiseen.

 

Mutta miksi keskittyä vahvistamaan jotakin, jossa on jo hyvä?

 

Peter Drucker vastaa kysymykseen näin: ”Ainoastaan toimimalla vahvuuksistasi käsin voit saavuttaa todellisen erinomaisuuden. Taitamattomuudesta keskinkertaisuuteen kehittyminen vaati huomattavasti enemmän energiaa kuin ensiluokkaisesta erinomaisuuteen.”

 

Druckerin mielestä heikkouksiin keskittyminen on ajanhukkaa. ”Se ei ole vain typerää, vaan se on vastuutonta.” sanoo Drucker. Hän myöntää, että vahvuuksien kehittämisellä emme voi poistaa heikkouksiamme, mutta voimme tehdä niistä epäolennaisia.

 

Mitä vahvuudet sitten tarkalleen ottaen ovat? Ne ovat ajatus-, tunne- tai käyttäytymismalleja, joiden harjoittaminen innostaa, sitouttaa ja antaa energiaa. Niiden hyödyntäminen myös mahdollistaa optimaalisen suorituksen.

 

Vahvuuksia voivat olla lahjakkuudet, luonteenvahvuudet*, intressit ja resurssit. Intressit ovat asioita, joiden tekeminen ja tutkiminen motivoi. Resurssit ovat puolestaan tietoja, kokemuksia ja verkostoja.

 

Kun keskitymme vahvuuksiimme, se lisää tyytyväisyyttä elämäämme ja työhömme. Lisäksi vahvuuksiin keskittyminen vahvistaa voimavarojamme, kasvattaa myönteistä minäkuvaamme, antaa uskoa omiin kykyihimme, lisää sitkeyttämme ja motivaatiotamme sekä suorituskykyämme.

 

Vahvuutesi kertovat sinulle monia tärkeitä asioita itsestäsi. Ne kertovat, mitä arvostat, mikä on sinulle merkityksellistä, ja mikä on sinulle ominaista ja energisoivaa. Ne kertovat sinulle myös, mikä sinua puhuttelee ja missä olet parhaimmillasi.

 

Martin Seligman sanookin ”Merkityksellinen elämä on mahdollinen, kun voimme käyttää vahvuuksiamme jonkin itseämme suuremman päämäärän hyväksi”.

 

Vahvuuksien käyttäminen on meille sisäisesti motivoivaa. Sisäistä motivaatiota tuottavat asiat ja tehtävät ikään kuin vetävät puoleensa melkein magneetin lailla. Tämän vuoksi ne ruokkivat innostusta ja kuormittavat paljon vähemmän kuin asiat, jotka eivät erityisemmin kiinnosta meitä.

 

Tästä päästään sisäiseen paloon ja energiseen oloon, joista puhuin kirjoituksen alussa. Edellä mainitut tekijät parantavat hyvinvointia ja terveyttä. Sisäisesti motivoituneena työntekijänä olet tuottavampi ja tehokkaampi, koska käytössäsi on todellinen potentiaalisi. Sen vuoksi vahvuuksien huomioiminen on erittäin hyödyllistä myös johtamisessa.

 

Olen itse vasta hiljattain selkeämmin alkanut tunnistamaan omat luonteenvahvuuteni ja saanut siitä suuren oivalluksen ja sisäisen palon, joka on erityisesti uuden intressini eli positiivisen psykologian ansiota.

 

Positiivinen psykologia tutkii muun muassa juuri edellä mainittua aihepiiriä eli vahvuuksien tunnistamista ja niiden käyttöä osana parempaa ja merkityksellisempää elämää.

 

Olen rakentamassa tästä positiivisen psykologian intressistä itselleni resurssia, jota voin hyödyntää tulevaisuudessa auttamalla työyhteisöä(-jä) huomioimaan työntekijöidensä vahvuudet ja tukemaan niiden vahvistamisesta ja yksilöitä tunnistamaan omat vahvuutensa.

 

Vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen tekee yksilöstä onnellisemman ja tyytyväisemmän. Työyhteisö hyötyy oman potentiaalinsa löytäneestä, sisäistä paloa tuntevasta työntekijästä, joka on tehokas ja tyytyväinen.

 

Tämä auttaa omalta osaltaan työyhteisöä menestymään paremmin myös taloudellisilla mittareilla.

 

*Luonteenvahvuuksien tunnistamisessa voit käyttää apuna https://www.viacharacter.org/ vahvuustestiä. Se on ilmainen, mutta vaatii rekisteröitymisen.

 

Lähteet:

Joylla (luennot)

https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/julkaisut/Documents/tuvj_3+2014.pdf

https://bin.yhdistysavain.fi/1586371/1Ykfmj0S0fkAF0u9tnAa0QE8jg/Taina_Laane_Vahvuudet_ja_koulu.pdf

https://leadershipfreak.blog/2017/02/08/sincerity-doesnt-erase-ignorance-7-ways-to-capitalize-on-the-strength-of-your-leaders/
white clouds

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top